Verslag 2e F3J wedstrijd 2022

De 2e f3j wedstijd in mei in Oosterland is net als de 3e in juni in Deventer/ Olst afgelast omwille van het deelnemersaantal en de weersomstandigheden.
Voor de 4e wedstrijd werden we verwacht in Vught, aldus volgens de wedstrijdkalender. Ware het niet dat de club in Vught problemen had met de toestemming om te mogen vliegen: er zit een NOTAM op het gebied rond de PI in Vught.
Wederom is er naarstig gezocht door Rob en wederom waren we te gast bij de Deventer Luchtvaartclub al waar we om 9.00u met open armen werden ontvangen en de koffie al klaar stond op een zitje in een lommerrijke omgeving onder een boom. De wind zou Noordelijk zijn kracht 1. Op het veld bleek er geen duidelijke windrichting. De thermiek zorgde voor chaos in de lucht, maar we hebben toch de lieren in de noordelijke richting opgebouwd. Gelukkig was Guus ditmaal ook weer aanwezig om de wedstijd te leiden en hand en span diensten te verrichten, zoals veldopbouw, geluidsregeling en het bij gelegenheid ophalen van een startlijn. Guus, bedankt namens de vliegers voor je inzet! Wout kwam al ras met het wedstrijdmateriaal en nadat iedereen zijn spullen had opgebouwd kon er nog een testje worden gevlogen. De teams waren al ingedeeld en we vlogen met 2×3 vliegers en 1×2 vliegers. Zo kon het gebeuren dat er maar twee modellen in de lucht waren om te strijden voor de 1000 punten. De twee mans formatie bestond uit Peter en Sander. Sander is een ‘oude’ ‘nieuwe’ vlieger en lid in Deventer. Mooi dat hij mee kon doen want sommige van de gevestigde f3j vliegers zijn om gezondheidsredenen even uit de running, ook mede door Corona.
Vandaag zou het ‘vol’ vliegen niet zo’n probleem worden door het prachtige weer met mooie bellen, en soms zelfs hele gebieden die perfect droegen dus zou het wel eens een goede landing kunnen zijn die het verschil maakte. En natuurlijk perfect op tijd binnenkomen.
Maar wat is het belangrijkste? Lekker vliegen of vol voor de punten? Ieder het zijne.
Zo kon het gebeuren dat men enkele seconden later startte om een mid air tijdens de start te voorkomen. Prima, maar je mist dan enkele seconden. In team drie werd er op het scherpst van de snede gestart in de eerste ronde. Zo ook in de tweede ronde. Team 1 en 2 werden daar misschien wat nerveus van want ze startten beide voor het geluidssignaal. Een adequate Guus sprong er gelijk op in, en riep de teams tot orde. Een herstart was alles dat er nog inzat voor de heren. Team drie kon op zijn sloffen de ronde uitvliegen. Voor de rest geen onhebbelijkheden deze dag. Een keer een fluttertje gehoord bij een Prestige en een nogal bokkige eigenbouw/samengesteld model van Wout. Waarbij opgemerkt dat Wout wel een dikke 1000 vloog in ronde 3. Misschien wel door de extra aanwijzingen van Erik. Raimond zat te stunten met zijn zender en kon de juiste knop voor de remkleppen niet vinden wat resulteerde in een overflight. (Lag het dus toch niet aan de Maxa). Voor de rest: Drie (3)! Maxa’s, de Prestige de 2 Xplorers, en een Aspire naast de Matric van Wout. Laatste twee modellen zijn ietwat afwijkend van de rest, maar presteerden top. Sander (:Maxa Pro, van professional volgens hem) heeft zijn Fosa Lift niet ingezet volgens mij. (Dat verraad ook al wel een beetje de achtergrond van Sander (F3B).)
Rob blijft een constante factor binnen f3j Nederland; hij won overweldigend met 6 gewonnen rondes: proficiat voor deze prestatie. Sander bleef ook niet onbetuigd en plaatste zich op plek 3 waarvoor ook felicitaties, maar ook natuurlijk credits aan zijn coach Peter: ook een ouwe rot in het vak.
Wilde je meedoen voor het podium moest je landing goed zijn: nummer 1 scoorde 96, 99, 98, 98, 97 en 97 punten. Zoals op het videomateriaal (kijk op de fotopagina) te horen is ging de landing soms gepaard met een doffe carbonknal. De klei aan Kleistraat was hard als steen. Een paar keer een model aan de rand van het landingsgebied in de bieten en een klein losgesprongen roerhoorntje verder kijken we terug op een zeer geslaagde en leuke vliegdag en gingen we eigenlijk allen als winnaars huiswaarts.
Na de vakantie gaan we verder met de derde wedstrijd.
Ben jij er dan ook bij?
Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.