Verslag eerste NK wedstrijd F3J op 18 juli 2021

      Reacties uitgeschakeld voor Verslag eerste NK wedstrijd F3J op 18 juli 2021

Op 18 juli j.l. hebben we sinds twee jaar eindelijk weer een F3J wedstrijd kunnen vliegen voor het NK. Het was op een hoop gebieden weer even “aftasten”; de wedstrijdspullen boven water halen en testen kostte ook wat tijd maar het resultaat was dat alles compleet was en naar behoren werkte op de dag zelf. Juist het feit dat we met een relatief kleine groepje vliegers zouden zijn en een aanmelding onder voorbehoud, betekende dat we in het voorbereidingsstadium best wel wat puzzelwerk hadden. Hierbij moesten we rekening houden met de ervaring van de deelnemers en de beschikbare lieren. Streven was om deelnemers met weinig ervaring te koppelen aan deelnemers met meer ervaring en twee lieren per startplek. Van de vier mogelijke scenario’s bleven er zaterdag nog twee over (3×3 matrix met negen deelnemers en een 2×4 matrix met acht deelnemers). Door een last minut afmelding (beterschap – verstandige keuze – better safe then sorry in de huidige tijd) bleef de 2×4 matrix over. Puntje van zorg was nog dat er op het laatste moment twee lieren minder waren als oorspronkelijk gepland. Maar ook dat hebben we met enige creativiteit opgelost.

Met dank aan Willem en VMVC The Hawks hebben we gevlogen op een bijzonder mooi veld in de omgeving van Vught met meer dan voldoende ruimte voor lierlijnen en landingsposities. Bovendien hebben we na een week van veel regen en zeer veel wateroverlast (overstromingen in Limburg en dijken die het moeilijk hebben) een uitermate mooie vliegdag getroffen. Veel zon, stralend blauwe lucht (met later in de middag een enkel wolkje) en wisselende windsnelheden (vanaf 2 Kts in de ochtend tot 12 Kts vlagen in de middag), maar wel constant uit 1 richting. Dit maakte de vliegcondities niet altijd even voorspelbaar met daardoor ook zeer wisselende vliegtijden. Thermiek was er genoeg, maar die had af en toe hele andere plannen dan wij! De variabele windomstandigheden zorgden bovendien voor relatief veel lijnbreuken.

Het was jammer dat we helaas niet kunnen melden dat de wedstijd helemaal schadevrij is verlopen. Twee kisten met schade t.g.v. een mid-airtje kort na de start. Echter beide kisten zijn veilig geland. Jammer ook dat een vleugeltip ondanks een gezamenlijke zoekactie niet terug is gevonden.

Al met al was het een geslaagde vliegdag, die ze ons niet meer kunnen afnemen!

Bij deze nog een bedankje aan de wedstrijdleiding en aan alle helpers, die geheel belangeloos deze wedstrijd mogelijk hebben gemaakt.

Op naar de volgende NK wedstrijd op zondag 29 augustus mits wij tegen die tijd weer de beschikking kunnen hebben over een geschikt vliegterrein. Zijn er mensen die een geschikt terrein hebben of weten, dan horen wij dat graag.

Rest nog even kort de uitslag:

1. Rob Sanders
2. Johan Walvoort
3. Rein Ganzinga
4. Paul Elings
5. Willem Verstralen
6. Jonathan Soesman
7. Peter Cramer
8. Rob Vreke

Rob, Johan en Rein, van harte gefeliciteerd met jullie 1e, 2e en 3e plaats!

De uitgebreide uitslagen zijn hier te vinden op de F3J website. Foto’s en video’s zijn hier te vinden.